Tanuláskontroll és gyermekagykontroll
Segíthetünk a felnőtteknek és a gyerekeknek a hatékonyabb, gyorsabb tanulásban ⇒ Tanuláskontroll, Villámolvasás, Gyermekagykontroll,
s abban, hogy világodban életed egyre teljesebbé, boldogabbá váljék ⇒ Lépcsők és Korlátok- tréning sorozat
Kapcsolat
  •   Magda Katalin: +36 30 903 1468
Bővebben

Szilvi

Timi! Nagyon k0szi a hasznos valaszt! :)

Timi

Gergõ, gyönyorû, gratulálok! :) Sok sikert (és örömet) az egyetemhez!

Hetényi Gergely

szeretném megköszönni neked Kornél, hogy életem meghatározó pontjává tettél mindent, amit a tanfolyamon tanultam. Én kémia érettségire készültem, a felvételimhez. Fotoolvastam a könyvet és a munkafüzetet is, majd a tételeket elmetérképként dolgoztam ki.
Szóval így, 98%ra teljesítettem, és ami a legszebb (és a legbosszantóbb is az egészben) az az, hogy a maradék 2 %-ot potyára vesztettem el, tehát nyugodtan számolhatok úgy, hogy írtam egy hibátlan kémia érettségit.

Amivel sikeresen felvettek az orvosira... :) Már nagyon várom azokat a bizonyos anatómia + élettan könyveket, hadd faljam fel mind!!

Timi

Kedves Szilvi!

A tanfolyamon Kornél azt mondta nekünk, hogy kb. 4-5 könyvet kell villámolvasni (összesen, nem naponta :)), hogy az ember már eléggé biztos legyen a tudásában és elég gyakorlatot szerezzen.

Szerintem szeptemberig abszolút elsajátítható. Végül is ha átnézted az elméletét a dolognak, semmi mást nem kell már tenned, mint nekiállni és csinálni. Csinálni-csinálni-csinálni, ez olyan mint a biciklizés, csinálni kell, hogy megtanuld. :) És ne aggódj, ha az első pár alkalommal még döcögősebben megy vagy bizonytalan vagy. Később belejössz majd. De ami fontos, hogy ne idegeskedj, ne kételkedj magadban, és ne aggódj - csak vedd könnyedén. A stressz meg az aggodalom csak gátol. Ez egy játékos, könnyed technika, részben az élvezetessége miatt hatékony.

Amit tanácsolni tudok személy szerint:
- Fordíts elég figyelmet a fotóolvasás és az aktiválás előtt is egy kis relaxációra: megnyugtat, a koncentrációban is segít.
- Ne idegeskedj! Vedd könnyedén. Nézz mindenféle görcs nélkül a könyvre, ne úgy nézd, mint valami ijesztő ellenséget, amit le kell gyűrni. Tekintsd úgy, hogy csak lapozgatod. Ne félj, hogy valamit kihagysz, csak könnyedén lapozd át, anélkül, hogy azon idegeskednél, megérted-e a könyvet, megtalálod és megjegyzed-e a lényeget. Nem kell félned: ez a technika sokkal jobb, mint ha az elejétől a végéig átrágnád az egészet, mert úgy mire a végére érsz, már egy csomó (talán fontos) részletet elfelejtesz az elejéről, és nehezen áll össze a "nagy kép", míg a lapozgatással nagyon hamar összeáll a nagy kép, amit már egészen élvezetes megtölteni részletekkel, olyan, mintha egy kifestőt színezgetnél és díszítenél ki.
- Először gyorsabban, felületesebben lapozgasd végig, majd mindig egyre jobban merülj el ott, ahol számodra érdekes részt találsz. A harmadik átlapozás környékén kezdd el felvázolni az elmetérképet, és a negyedik-ötödik átlapozásnál kezdd el bővíteni, konkretizálni.
- Mindig legyen célod az olvasással. Ha úgy érzed, még nem érted el a célod (tehát nincs rajt minden az elmetérképen, ami kell a célod eléréséhez), akkor egyszerűen lapozd át még egyszer és bővítsd tovább az elmetérképet.
- Ha szeretnél ötleteket, hogyan néz ki egy vidám, ötletes, mókás elmetérkép, kukkants el erre az oldalra: http://www.mindmapinspiration.com/ - de valójában az elmetérkép formájának csak a képzelet szab határt, ne aggódj miatta, egy idő után biztos megtalálod a saját stílusod (az oldalt csak azért linkeltem, mert a villámolvasás könyvben található elmetérkép elég minimalista stílusú). Addig meg kísérletezz bátran a formákkal és színekkel, és ha lehet, használd minél több mindenre az elmetérképet. Jegyzetelj így, írd így a bevásárló listát vagy gyűjtsd így a napi tennivalókat, hogy később már biztonsággal tudd használni. És szeptembertől feltétlenül jegyzetelj így az órákon.

Amit nem kell túlidegeskedni: a mandarin technika, a speciális szemállás és a fotóolvasás. (A többit sem, de személy szerint engem ezek stresszeltek a leginkább, ezért írom ezt. :))
- A könyvben leírt "mandarin-dobálást" elég egyszer elvégezni, amikor megtalálod azt a bizonyos pontot a fejed búbján, ahova a mandarint képzeled, ezután már elég csak lehunyt szemmel egy kicsit koncentrálnod, és már érezni is fogod az enyhe bizsergést azon a ponton.
- A speciális szemállást a mai napig nem tudtam elsajátítani úgy, hogy a könyv közepén az a bizonyos henger megjelenjen. De nem számít igazán, a lényeg, hogy a tekinteted ne legyen teljesen fókuszált. Ha nem sikerül a speciális szemállás, csak pillants rá "lágy tekintettel" a könyvre, azaz hagyd, hogy a betűk összemosódjanak a szemed előtt, és így lapozd végig. Ez is tökéletesen megfelel a célnak.
- Fotóolvasás közben ne járasd az agyad azon, hogy milyen furán festhetsz, vagy hogy vajon sikeres lesz-e a fotóolvasás. A legjobb, ha lekötöd az agyadat valami versikével, amit a lapozás ütemére mondogatsz. Például én ilyesmit szoktam mondogatni magamban ritmusra (nem kell nevetni :P): "lapo-zok, lapo-zok, egyre jobban olva-sok; lapo-zok, lapo-zok, egyre oko-sabb va-gyok". De fabrikálhatsz saját versikét is, a lényeg, hogy valamivel foglald le az agyad és ne hagyd a gondolataidat elkalandozni a fotóolvasástól. Miután pedig letetted a könyvet, még ismételd el magadban a gondolatot, hogy sikeres volt a fotóolvasás, és biztosan sikeresen tudod majd aktiválni az anyagot, ami segít majd a célod elérésében.

Nos, így elsőre nagyjából ennyi jutott eszembe, de ha maradt még kérdésed, nyugodtan írd meg, igyekszem segíteni, amiben tudok. :) A fentiek nem szakértő tanácsok, csak a személyes tapasztalataim és véleményem, de azért remélem, ez is segít. :) - Kornél és többiek, ha valami butaságot írtam, javítsatok ki. ;)

További kellemes napot mindenkinek!

Üdv:
Timi

Máté

Hello.Én voltam az eggyik tanfolyamon és sokat változott a tanulási átlagom,természetesen pozitívan.Szinte mindennap agykontrolozok.A tanitási órákon, össze teszem a háromujjam,És otthol csak 1 szer kel elolvasni az anyagot.Szóval én mindenkinek ajánlom ezt a tanfolyamot.

Szilvi

Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni a villámolvasást és napi hány könyvet kell ehhez villámolvasni?
Én itthon tanulom a villámolvasást. Most kezdtem el, de nem tudom, hogy sulikezdésre elsajátítom-e rendesen a készségeket ahhoz, hogy ezután így tanuljak. Köszi a segítséget!

Timi

Szia Zsófi!

Én is úgy vettem részt a villámolvasás tanfolyamon, hogy nem voltam előtte agykontroll tanfolyamon, sőt magáról az agykontrollról is elég homályos képem volt csak. De a tanfolyam abba is enged némi bepillantást, és én ugyan ""csak"" a két napos villámolvasáson vettem részt, de az ott tanultakat is nagyon hasznosnak találtam és a tanfolyam is nagyon élvezetes volt, szóval szerintem vágj bele bátran, biztosan nagyon hasznos élmény lesz a számodra! :)

És szerintem már az is egy lépés magadért, hogy utánanézel a lehetőségeknek, tervezel és készülsz a tanfolyamra. :)

Üdv:
Timi

Timi

Kedves Zsofi!
Hidd el nekem az agykontroll es a tanulaskontroll is rengeteget fog segiteni a nyelvtanulasodban...angol tanar vagyok es az egyetemi kepzesem utan is rengeteg ujat es hasznosithatot tanultam...es azota hasznalom is a tanitasban:-) Birom a lelkesedesed...ne is hagyjon alabb.

Zsófi

Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy végre sikerült találnom egy fórumot, ahol tanuláskonroll tanfolyamon részt vettek beszélgetnek.
Én sajnos még nem vettem részt rajta (sajnos még agykonroll alaptanfolyamon se), annak ellenére, hogy gyerekkorom óta foglalkoztat az agykonroll, hiszen anyukám gyerekkoromban aktívan foglalkozott vele.
Úgy tervezem, a következő tanfolyamra jelentkezem én is. Azt hiszem én főképp nyelvtanulásra szeretném használni ezt a technikát. Minden álmom és vágyam, hogy külföldre költözzek, de ennek az egyik alapköve a nyelv ami a tapasztalatok szerint kissé döcögősen megy.
Hát biztosan hasznosabb lett volna, ha 1,5 hónap múlva írok ide, amikor már tettem egy lépést magamért, de nem tudtam megállni :)

Timi

Kedves Kornél és mindenki!

Tudom, hogy kéthetente megjelenek azzal, hogy "szeretnék elmesélni valamit", de... nos, szeretnék elmesélni valamit. :)

Bár, ahogy írtam lentebb, az utóbbi időben inkább szépirodalmat (gyors)olvasok, azért szakítottam időt rá, hogy egy-egy könyvet villámolvassak is gyakorlásképp. Ezeket eddig elejétől a végéig áttekintettem és a teljes anyagról készítettem elmetérképet, és örömmel figyeltem, hogy egyre jobban megy a dolog. :)

Aztán néhány napja a kezembe vettem a Kornél által is ajánlott Zseninek születtünk! c. könyvet, célul pedig azt tűztem ki az olvasás előtt, hogy szeretném megtudni, hogyan tud segíteni nekem ez a könyv a történetírásban. Fotóolvastam, pihentettem, majd nekiláttam az első átlapozgatásnak, amikor a kiugró gondolatokat keressük. Ahogy lapozgattam, egyre idegesebb lettem, mert hiába voltak tele a lapok kiemelésekkel, egyszerűen mintha egy fia kiugró gondolat sem lett volna az egész könyvben. Semmin nem akadt meg a szemem. Egyre morcosabb lettem, és arra gondoltam, hogy nem lehet igaz, hogy ez a könyv annyira érdekesnek tűnik, és mégsem találok benne sehol egy értelmes gondolatot, ami segíthetne nekem. Az elején nagyon lassan haladtam a lapozgatással (az első átlapozásra szánt 10-12 perc alatt alig sikerült a könyv negyedéig eljutnom), utána pedig dühösen pörgettem végig a lapokat, miközben az eszem már arról győzködött, hogy "tedd le már azt a könyvet, látod, hogy fáradt vagy most ehhez, majd holnap megpróbálod újra", de valahogy csak nem bírtam megválni tőle. Aztán végül, majdnem a könyv legvégén, ott volt egy teljes fejezet (mindössze 5 oldal) arról, hogy mit tehet az ember az írásgörcs leküzdéséért, és hogyan olajozhatja meg kreativitását... Először el sem akartam hinni, aztán pedig jót nevettem magamon: hát ezért nem találtam egyetlen kiugró gondolatot sem a könyv korábbi részeiben, mert az agyam már tudta, hogy semmi szükség rá, hogy kihalásszam és összekombináljam a tudást az első fejezetekből, mikor a könyv végén ott van a kifejezetten nekem írt fejezet. Akkor megállapítottam, hogy el kéne kezdenem sokkal jobban bízni ebben a módszerben, és az intuíciómban. Ha úgy érzem, hogy nincs ott semmi, akkor nincs is ott semmi, és kész. :)

(Az ott talált gyakorlatot egyébként kipróbáltam, és valóban sikerült legyőznöm vele az úgynevezett "írásgörcsöt". Azóta írtam vele egy novellát, valamint - bár ez nem irodalmi teljesítmény, de nekem sokkal fontosabb - sikerült megírnom egy olyan levelet, ami nagyon fontos a számomra, és már hónapok óta halogattam-odáztam a megírását... Szóval működik. :))

A könyvnek azóta egyébként nekiláttam hagyományos (gyors)olvasással is, mert egészében is érdekel a téma, érdekes és olvasmányos, mindenkinek szeretettel ajánlom - de tény, hogy az írással kapcsolatos célomat tekintve valóban elegendő volt azt a néhány oldalt elolvasnom. :)

És ha már itt vagyok, egy kis statisztika: a villámolvasás tanfolyam óta eltelt két hónapban pontosan másfélszer annyi könyvet olvastam el, mint előtte az év első öt hónapjában összesen. :) Szerintem ez szignifikáns változás, és egyébként is úgy érzem, hogy megváltozott számomra az olvasás élménye. :)

Az igazi "éles bevetés" majd szeptembertől kezdődik a főiskolán (tehát nem kell félni, az élménybeszámolóim még nem fogytak el :)), de ha csak annyit kaptam a tanfolyamtól, amit eddig érzékelek a hatásából, nekem már akkor is megérte. :)

Üdv és további szép nyarat mindenkinek!

Timi

Timi

Szia Jocó!

Örülök, hogy végre nem vagyok ilyen magányos itt az élménybeszámolóimmal. :D

Mindenek előtt gratulálok az eredményeidhez! :) Jelentkeztél valahová továbbtanulni? Ha igen, sok sikert, remélem, csütörtökön is csak pozitív híreket kapsz. ;)

Ami a spontán aktivációt illeti (amikor "csak úgy eszébe jut" az embernek a tudás), arról azt beszéltük meg a tanfolyamon, hogy elvileg létező jelenség (ugyanúgy, ahogy más "heuréka-élmények" is vannak, amikor az embernek teljesen váratlan időpontban váratlan dolgok, összefüggések jutnak eszébe, mintegy megvilágosodásként), de azért vizsgaeredményt vagy egyéb komoly dolgot nem érdemes építeni rá, mert sosincs garantálva.

A szó szerinti vagy a teljes anyag tanulása az tényleg nehéz ügy, mert a villámolvasás ugye a "rostálásra" való, de ha jól rémlik, erről beszélt is Kornél (talán pont a te kérdésedre), hogy ilyen anyagoknál a kiemelés, színezés, rajzolgatás az, ami segíthet. Egyébként (hacsak nem orvosnak, jogásznak vagy valami hasonlónak tanulsz majd) az egyetemen zömében nem ilyen tananyagok lesznek, mint az érettségi tételek, hiszen a tételeken már egyszer elvégezték a rostálást: vagy közösen az osztállyal, a tételek kidolgozásakor, vagy a tanár az óra előtt, mielőtt lediktálta a tételt. Az egyetemen ezt senki nem fogja elvégezni helyetted, és súlyos tankönyvekből vagy hosszadalmas jegyzetekből kell magadnak kihámoznod a lényeget. Úgyhogy szerintem addig még ne hagyd, hogy kiábrándulj a módszerből, és ne hagyd berozsdásodni a tanfolyamon szerzett tapasztalatokat, később még jól jöhet. :)

Én is így vagyok most, hiszen egyelőre csak regényeket olvasok, meg "szakkönyvekből" is csak hobbiból (ezeket azért villámolvasom, hogy legalább gyakoroljak kicsit), de igazán élesben majd szeptembertől fogom alkalmazni, amikor levelezőn kezdem a főiskolát a munka mellett.

Egyébként épp az előző héten jártam úgy, hogy nekiálltam egy könyv villámolvasásának. Fotóolvastam, pihentettem, átnéztem egyszer, kétszer, háromszor, felvázoltam az elmetérképet, aztán a végén rájöttem, hogy tulajdonképpen annyira érdekel a könyv, hogy akár minden vacakolás nélkül el is olvashattam volna, mert az elmetérkép részletezése során alig volt olyan rész, amit átugrottam, még ha nem is került fel az elmetérképre, de beleolvastam. Így végül ugyanannyi időt töltöttem vele, mint ha csak úgy elolvastam volna. Viszont úgy érzem, hogy a többszöri átolvasás és a jegyzetelés miatt sokkal mélyebben átláttam és megragadt bennem a könyv tartalma, kulcsgondolatai, mintha csak úgy elolvastam volna. Mindig szoktam egy kis olvasónaplót készíteni egy könyv elolvasása után, ez néha egy-két mondatban, de legfeljebb egy-két bekezdésben merül ki, azonban most az olvasónaplóm több oldalasra nyúlt, pedig nem a teljes áttekintés volt a célom vele, csak épp feljegyeztem benne a számomra legérdekesebb pontokat, amik a leginkább elgondolkodtattak vagy megmosolyogtattak, a teljesség igénye nélkül. Szóval ha nem is mindig időspórolással, de azért mindenféleképp hasznos a villámolvasás. :)

A speciális szemállással kapcsolatos kérdésedre én is kíváncsi vagyok, mert a fotóolvasás számomra is elég misztikus és megfoghatatlan, de minden esetre ha máshogy nem is segít, azt észrevettem, hogy mindenképp növeli az önbizalmamat olvasás közben a gondolat, hogy "ezt már fotóolvastam".

Egyébként a tanult "egyéb apróságoknak" én is nagy hasznát láttam a mindennapokban, rendszeresen relaxálok, és az elmetérképet is olyan gyakran használom, amilyen gyakran csak tudom, bármire: jegyzetelés, ötletelés, bevásárlólista, csomagolólista utazás előt, stb. :) Ezt is többek között azért igyekszem minél többet gyakorolni, mert így szeretnék majd jegyzetelni a főiskolán is.

Apropó elmetérkép. Ennek is nagy hasznát láttam, amikor egy-két hete helyettesítenem kellett az egyik kollégámat. A munkaköréről kaptam két, darabonként 8-10 oldalas segédletet (egy nyomtatott és egy kézzel írottat), amik végül is tényleg jók voltak, tudtam volna azok alapján dolgozni, de nagyon sokat kellett bogarászni, ami lassította a munkát, pedig azon a területen így is hatalmas elmaradások vannak, és amennyire lehet, katonásra kell venni a tempót. Ezért megkértem a munkatársamat, hogy mielőtt elmegy szabadságra, hadd üljek oda mellé és jegyzeteljem le, mit hogyan kell csinálni. Előkapkodtam mindenféle tollat, amit csak találtam az íróasztalom fiókjában (elég silány volt a választék az otthoni vidám tollkészletemhez képest, csak fekete-kék-piros-zöld tollakat sikerült találnom), és készítettem egy elmetérképes jegyzetet a folyamatról. Ez hatalmas segítségnek bizonyult az azt követő héten, mert nem kellett húsz oldalt lapozgatni állandó jelleggel, hanem minden ott volt egyetlen lapon előttem, csak rá kellett pillantanom, és tudtam, mi a következő lépés. Ez nagyon meggyorsította a munkát, ami sokat jelentett, mivel gyorsan kellett dolgoznom. Ráadásul a munkatársak más osztályról is a csodájára jártak az izgalmas kis jegyzetemnek, és volt, aki a kávészünetben kikérdezett róla, mi ez, hogy működik, majd másnap már büszkén mesélte, hogy a beosztottjainak is továbbadta, amit tőlem hallott. :)

Minden esetre örülök, hogy te is elhoztad az élményeidet, remélhetőleg a többiek is felbátorodnak. :) Sok sikert a továbbiakban is, és remélem, azért hasznát veszed még a tanfolyamon tanultaknak. :) És ha van valami eredményed a tudatos álmodással, azt is igazán megírhatnád (akár itt, akár emailben, ha szerinted nem tartozik erre a fórumra), mert engem is foglalkoztat, az alkotómunkában biztos nagy hasznát venném. Ha megosztod velem a tapasztalataidat, akár csak arról, hogy hogyan próbálkozol vele vagy hogyan álltál neki, annak nagyon örülnék. :)

Üdv:
Timi

Merétei József

Sziasztok


A tanfolyam első napján azzal vígasztaltam magam, hogy majd biztos holnap jön a csoda. Nem jött...
Mennyien is voltunk a tanfolyamon? 12-en, vagy 14-en? Mindegy, ebből eddig csak Timi írt élménybeszámolót. Szerintem a többiek úgy vannak vele, hogy ha jót nem tudnak akkor inkább nem is írnak semmit. Én is így voltam vele, de most inkább írok. (Nem rosszat, csak nem azt a tipikus hozzászólást, ami arról szól, hogy milyen jó, és mennyire működik)

A szóbeli érettségire készülés miatt mentem el a tanfolyamra. A tanfolyam után még volt 2 hetem, hogy megtanuljak 160 A4-es oldalnyi tételt. Évközben szépen lassan mindet meg kellett tanulni, mert mindig írtunk belőlük, ezért muszáj volt, de mindenki úgy volt vele, hogy ahogy megtanulta, rá 1 hétre már el is felejtette. Újra kellett tanulnom az egészet, bár nem volt ismeretlen az anyag. Villámolvastam a tételeket, és elkezdtem az elmetérképes részt. Megcsináltam 6 tétel elmetérképét, és abbahagytam mert éreztem, hogy kifutok az időből. Ezek után már csak hagyományosan tanultam, kivéve annyit, hogy a tételeket villámolvastam (speciális szemállás, végiglapozgat...), elmetérképet nem csináltam, meg semmi mást. Hagyományos tanulással bőven volt időm megtanulni a tételeimet. Szerintem villámolvasással nem sikerült volna mert az aktiválás rengeteg időt elvesz. Nem úgy kéne hírdetni a villámolvasást, hogy tökéletesen alkalmazható bármilyen anyag megtanulására. Olyan anyagokat nem érdemes tanulni vele mint amit nekem kellett. "Mindenre emlékezni kell, de mondhatod saját szavaiddal"
Szerintem jól használható a villámolvasás akkor ha egy könyvnek a tartalmát kell tudnunk, és nem kell emlékezni minden részletre. Amikor csak a történetet kell tudni. Ekkor szerintem egy 200 oldalas könyvet el lehet olvasni másfél - két óra alatt, úgy, hogy érted is. Elmetérkép kell hozzá.

Mindenesetre a vizsgáim jól sikerültek, ötös lett az összes szóbelim, mindegyik majdnem maximum pontos, de szerintem nem azért mert villámolvastam őket, hanem azért mert hagyomásonyosan tanultam.

Kornél azt mondtad, hogy minden amire rá pillantunk az örökre raktározódik a tudatalattinkban. Nem értem, akkor minek a speciális szemállás? Tényleg érdekel.

Nem hiszem el azt, hogy valaki villámolvasott valamit, nem is csinált semmi mást, nem aktiválta az olvasott anyagot és amikor kellett neki a tudás akkor az csak jött magától.

Másra számítottam a tanfolyam előtt, csalódottan jöttem haza a második napon.
De más dolgokat is tanultunk, ami viszont elég jó. A relaxálást, alfába lemenést (ezt tanfolyam előtt is tudtam, de Kornél megtanította nekünk, hogy hogyan lehet nagyon egyszerüen lemenni alfába. Előtte nekem elég nehezen sikerült.), meg végülis a villámolvasást is, és már rájöttem, hogy mire lehet használni, milyen anyag tanulására.
Nem bántam meg, hogy elmentem a tanfolyamra, mert az, hogy a villámolvasás része nem pont úgy alakult, mint ahogy vártam, az nem jelenti azt, hogy az egész nem ért semmit. Más téren sokat tanultam, amiket fel tudok használni a mostani próbálkozásomban: Tudatos álmodás :)

Kiváncsi vagyok a többiek élményeire is. Nektek mennyire működött? Miért nem írtok ide? Ha nem is írtok sokat, akkor csak pár sorban, hogy mégis mi történt a villámolvasás kapcsán a tanfolyam óta.
Én azért nem írtam, mert érlelődött bennem, hogy pontosan mi is a véleményem erről az egészről.

Minden jót!

papa

Timi! Újfent köszönjük kedves szavaidat, s várjuk a folytatást.

Timi

Kornél, ne haragudj, nem akartalak gyanúba keverni. :) Csak úgy emlékeztem, azt mondtad a tanfolyamon, hogy ha sürgős-fontos kérdésünk van, azzal inkább telefonon keressünk, és a fórum inkább az egymással beszélgetés színtere. :) De akkor visszavonom az alaptalan rágalmazást. ;)

És remélem, hogy a beszámolóim segítenek majd, és a résztvevőket mesélésre, az érdeklődőket pedig részvételre sarkallják. :)

papa

- Nem is igaz, Timi!:) Most is itt vagyok. Valóban jó lenne, ha a többiek is megosztanák a tapasztalataikat! Ha ilyen ügyesen és szorgalmasan írsz, talán megjön a kedvük.Köszi!!!

- Ildikó!
A honlapon olvashatóak a tanfolyamaink időpontjai. Hamarosan fent lesznek az őszi időpontok is. Csepelen nem tervezünk, viszont az V. kerületben júl. 10-11-én lesz 10-14 éveseknek kurzus. Hívja Katit: 30/9031-468

Timi

Kedves Ildikó! Szerintem ha a Tanfolyamok > Időpontok, árak menüpont nem ad kellő tájékoztatást, akkor keresse telefonon Kornélt, mert úgy tudom, ő csak ritkábban néz be ide a fórumra.

Panayiotou Ildiko

Jo napot!

Szeretnem megtudni, hogy juliusban vagy augusztusban lesz-e agykontroll tanfolyam kezdoknek (8 es 14 eves)es, hogy lesz-e villamolvasas oktatas (17 eves)Csepelen vagy annak kornyeken?

Tisztelettel P. Ildiko

Timi

Kedves Kornél és mindenki!

Köszönöm a bíztatást, hát akkor elhozom az apró tapasztalataimat. :)

Ami az első heti céljaimat illeti, sikerült megvalósítanom őket. A tanfolyamon elkezdett könyv (Jack Foster: Az ötlet) elmetérképét befejeztem, sőt írtam a tartalmából egy cikket, aminek elég pozitív lett a fogadtatása, és a benne olvasottak egy részét alkalmazni is kezdtem a hobbimban (kreatív írás). Az angol-magyar és magyar-angol szótáraimat fotóolvastam, ennek egyelőre nem érzem közvetlen hatását. Az olvasni valóról gondoskodtam, aminek viszont láttam közvetlen hasznát, tényleg jól ki tudom használni a várakozási-utazási időket.

A tanfolyam óta (az említett könyvön kívül) még csak egy könyvet villámolvastam, ami nem ment olyan magabiztosan és zavartalanul, mint a tanfolyamon, de hát ezt természetesnek is tartom, hiszen a környezet és az irányítás sokat jelent, azon kívül meg is beszéltük a tanfolyamon, hogy 4-5 könyv villámolvasása után szerezhető kellő gyakorlat. Alkalmaztam viszont a villámolvasást szakmai anyagok véleményezésekor, ahol nagyobb szövegrészeket kellett átnézni, és kiemelni belőle a problémás részeket.

A "lustaságom" oka egyébként az, hogy a tanfolyamon hallott gyorsolvasási tippeket is kipróbáltam, és ezek ismeretében és hatékonyságukat kiélvezve inkább a szépirodalomba ugrottam most fejest. :) (Bár ezeket is fotóolvasom olvasás előtt - ami azt illeti, bár mindig hajlamos voltam az elérzékenyülésre, és sosem bántam, ha megérint egy történet, de azt hiszem, még nem sírtam ilyen gyakran történeteken, mint mostanság. Ki tudja, talán ez annak megtapasztalása, ahogy a fotóolvasás segít elmélyíteni az olvasás élményét.)

Amit a villámolvasásból alkalmazok a mindennapokban, az az elmetérkép, ezt elkezdtem a hobbimban ötleteléshez, vázlatkészítéshez alkalmazni (nagy hatékonysággal: tehermentesíti az agyat, új kapcsolatok felfedezésére ad lehetőséget, amellett mókás is, ami élvezetesebbé és ezáltal hatékonyabbá teszi a folyamatot), és a munkahelyemen a megbeszéléseken is így jegyzetelek. A munkatársaim ugyan néha furcsállják, de volt olyan, aki már jelezte, hogy szeretné, ha többet mesélnék neki a módszerről, és megtanítanám használni.

Nem szorosan a villámolvasás része ugyan, de aminek még nagyon nagy hasznát látom a tanfolyamon tanultakból, az a relaxáció és a pozitív állítások. Ha tehetem, minden nap a következőképp relaxálok: este nyugodt éjszakát és kipihent ébredést programozva, reggel aktivitást, vidámságot és hatékony munkát programozva, és nap közben akkor, ha valami konkrét célom van vele (pl. fáradt vagy ideges vagyok a munkahelyemen, vagy otthon ötletelni szeretnék egy történethez). Emellett persze minden alkalommal vannak visszatérő elemek (egészség, vidámság, kreativitás, stresszkezelés). Amióta ezt gyakorlom, reggelente sokkal könnyedébben ébredek (a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azt a tíz percet, amit ezelőtt azzal töltöttem, hogy kinyomtam az ébresztőt, nyűgösen a fejemre húztam a takarót, és próbáltam még egy kicsit szundítani az újabb csörgésig, azt most általában a könnyű ébredés után a reggeli relaxációmra tudom szánni), az alkotókedvem érezhetően meglódult, és úgy érzem, derűsebb is vagyok a mindennapokban.

Ezzel kapcsolatban még egy nagyon pozitív élményt szeretnék megosztani. Tudni kell rólam, hogy mindig rettenetesen féltem a fogorvosoktól. Az utóbbi években szinte nem is telt el fogorvosi kezelés sírás nélkül... Mondjuk ez részben a fogorvosomnak is betudható volt, ezért is váltottam fogorvost ebben az évben, és az új orvos egy összesen hat alkalmas kezelésre jegyzett elő. Ebből kettő lezajlott már a tanfolyam előtt - sírás már akkor sem volt szerencsére, ami az új fogorvosom jellemének tudható be, de azért még így is nagyon megviseltek a kezelések, hiába, hát félek a fogorvostól. Aztán a tanfolyam után úgy gondoltam, végül is miért ne alkalmazhatnám a relaxációs technikákat a fogorvostól való félelmem csökkentésére. A kezelések előtt a váróteremben relaxáltam, valamint végig a kezelés alatt csukott szemmel pozitív állításokkal támogattam magam ("érdekődve tekintek erre az élményre, megtisztulok ezáltal"). Alkalomról alkalomra éreztem a változást: az utolsó alkalommal (a korábbi feszült, félelemmel teli reszketéshez képest) szinte vidáman, békésen feküdtem végig a fogorvosi székben, mintha csak csukott szemmel pihennék.

Nos, tudom, hogy ez nem közvetlen villámolvasásos tapasztalat, de mégiscsak a tanfolyamon tanultam a technikákat és sikerrel alkalmaztam, ezért gondoltam, hogy megosztom. :)

Hm, megint egy kicsit bőbeszédűre sikeredtem, remélem, senkit nem terheltem a csacsogásommal.

Később jelentkezem még. :) (Bár igazán örülnék, ha a tanfolyam többi résztvevője is erre tévedne és megosztaná az élményeit, kíváncsi lennék, és biztosan Kornél is, hogy ki milyen tapasztalatokat szerzett ezalatt az egy hónap alatt. :))

Üdv:
Timi

papa

Timi!
Köszönjük, hogy tapasztalataidat megosztod, nagyon fontos, mert motiváló. Gratulálunk a sikereidhez, s várjuk a többit is!!Pl. hogy a kitűzött céljaiddal mire jutottál?

Kamilla!
Az utolsó kérdésedre - hogy mi történhet X idő alatt -,senki sem tud válaszolni, de mi vesztenivalód van? Csináld!! Aztán írj! Köszi!

Nagy Kamilla

Kedves Kornél!

A tanfolyam után csináltam egy Agykontrollos-füzetet, amiben CSAK olyan mondatok vannak, amik javíthatnak az életemen, ha (mint a Szavak ereje módszert) sokszor elolvasom őket. A füzetet 3 részre osztottam: Külső tulajdonságaim változtatása (pl. egyre jobban szeretek sportolni), Belső tulajdonságaim változtatása (pl. egyre könnyebben barátkozom) és Tanuláshoz való viszonyom változtatása (pl. egyre jobban élvezem a tanulást.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen mennyiségű változást elősegítő pozitív gondolat is hatással lehet rám? Ha naponta pl. 3-szor elolvasom ezeket, tudok változni pl. 3 hónap alatt?

Látogatók száma: 788697